Te-ai gândit vreodată profund și de-adevăratelea de ce ți-e teamă și de ce fugi de schimbare? Oare nu-i mai safe să alergi înspre ea? Dacă citești mai departe s-ar putea să dai de o altfel de abordare care poate chiar să-ți fie de folos. Și revin, te-ai mai gândit de ce, de multe ori în mintea ta gândul ăsta produce adevărate lupte? Știi de ce întreb? Nu, nu pentru un prieten 🙂 Chiar pentru mine. S-ar putea ca la un moment dat noi să fi avut o percepție asemănătoare, dacă nu chiar identică, legată de treaba asta. Și nu mă refer la o schimbare a coafurii, deși chiar și asta poate părea o provocare 🙂 Sunt o grămadă de lucruri pe care vrem să le schimbăm la noi, sau la ceilalți (de cele mai multe ori), nu neapărat fizic vorbind. Gândim și visăm mereu la o schimbare. Intrăm în miezul subiectului, cercetăm, facem teste, experimente. Învățăm despre schimbare, chimia ei, durata. Când credem că i-am venit de hac panica se instalează și ne mai dăm un răgaz. Și atunci de ce ne fascinează într-atâta cuvântul ăsta și de ce credem despre el că e un fel de MAGICIAN? E ca o bestie pe care o vrem îmblânzită! E un animal sălbatic pe care vrem să-l aducem acasă! Și dacă-mi duc ideea asta mai departe o să spui că tocmai participi la o lecție de dresaj! Dacă vrei, poți să o numești și așa.
Lucrurile se schimbă în timp ce citești asta.
Uită-te puțin în jurul tău, apoi în oglindă! Ia-ți 5-10 minute și gândește-te cum arătau lucrurile din jurul tău, inclusiv tu, să zicem acum 5 ani. Erau la fel ca și cum sunt acum? Aruncă o privire la nivel macro. Uită-te la lumea în care trăiești acum. Cum era ea în urmă cu 2-3-5 ani? Trăiești în aceeași lume? EXACT! Răspunsul tău este cât se poate de adevărat. Nimic nu era așa cum este acum. Lucrurile se schimbă în timp ce citești asta.
Schimbarea este inevitabilă și constantă.
Schimbarea nu este un animal sălbatic, nu este un corp străin. Schimbarea este o constantă în viețile noastre încă de când ne naștem și este inevitabilă. Așa că, pe lângă “moartea și taxele” vorba lui Joe Black, mai pune și schimbarea pentru că e din aceeași categorie. În fiecare zi se schimbă ceva. Nici măcar temperaturile nu sunt aceleași într-un singuri anotimp. La fel și noi. Ne schimbăm mereu chiar dacă nu facem nimic. Am mai folosit expresia asta împrumutată de la soțul meu “acumulările cantitative duc mereu la schimbări calitative”. E un lucru demonstrat, dar n-am să mă opresc aici pentru că mi te imaginez cu și mai multe întrebări acum. Ce a vrut femeia asta să spună? Hai să-ți spun, apoi te las să-ți vezi de treabă.
You ready?
Acum am stabilit că animalul ăsta sălbatic, nu era de fapt sălbatic! O să îmi spui că nici nu avea nevoie de dresaj. Aici te contrazic. Schimbarea nu o să te atace și nu o să-și înfigă colții în tine atâta vreme cât tu ești cel care o dirijează. Atâta vreme cât tu ești cel care-i dă direcția și îi spune exact când și în ce loc este nevoie de ea. Astfel că întrebarea nu este dacă schimbarea este posibilă pentru că asta ți-am demonstrat. Nu doar că ea este posibilă, ea este una dintre singurele constante din viețile noastre. Niciodată absentă! Atunci care este întrebarea? S-ar putea, nu zic sigur, dar s-ar putea ca întrebarea să fie dacă putem noi să controlăm schimbarea? Dacă putem noi să-i dictăm ritmul, timpul și locul în care vrem să ne ducă? Un răspuns ar putea să sune cam așa: toate acele lucruri care se află sub controlul tău pot fi schimbate. Tu, mintea ta, valorile tale, look-ul tău, dieta, anturajul și lista poate continua. Lăsate la voia întâmplării, ele în timp se vor schimba oricum, însă de cele mai multe ori nu într-un fel care să-ți și placă. Ce zici? You ready?
Te-am lămurit acum? Te las să te mai gândești. Și nu uita, cuvintele prind putere atunci când se transformă în acțiune!