Bine v-am regăsit! Pentru că Familia Cool este un loc în care vă puteți petrece timp de calitate împreună în timp ce descoperiți lucruri noi, astăzi vă voi povesti ce înseamnă mai exact raliurile. Asta pentru că îmi aduc aminte și acum că era o vreme când habar nu aveam ce înseamnă probă specială, trasă, ce rol are copilotul sau de ce într-un raliu concurează laolaltă Dacii și Mitsubishi.
Automobilismul și tipuri de competiții
Automobilismul este un sport care se desfășoară cu mașini special pregătite de competiție. El cuprinde mai multe discipline, care se disting prin reguli specifice, mașina folosită și condițiile în care se desfășoară competiția. „Raliu” este cuvântul cel mai des folosit în mod greșit, pentru a denumi o competiție automobilistică. În realitate, raliul este una dintre cele mai cunoscute discipline ale automobilismului, dar nu cuprinde toate evenimentele. Printre disciplinele de automobilism se mai numără și: viteza în coastă (hillclimb), off-road, drift, autoslalom, rally cross, rally raid, slalom paralel, circuit viteză sau raliuri de regularitate cu mașini istorice. Raliul s-a remarcat ca fiind unul dintre cele mai vechi, dar și complexe tipuri de competiții auto.
Deci …ce e un raliu?
Pe scurt, este o întrecere în care trebuie să parcurgi mai multe trasee diferite, pe asfalt sau pe macadam (drum de țară, drum forestier, drum de pământ sau cu pietriș), și trebuie să fii cât mai rapid. Diferitele trasee pe care le parcurg concurenții se numesc probe speciale. De cele mai multe ori, ele sunt drumuri publice care se închid circulației publice pe timpul evenimentului. Lungimea poate fi între 3-30 de km, însă există unele probe consacrate care sunt și mai lungi. Drumul între probele speciale se numește „etapă” și se parcurge în trafic deschis, respectând regulile de circulație. După una sau mai multe probe speciale, mașinile se întorc în parcul de service, unde sunt verificate sau se repară diferitele probleme apărute în urma probelor speciale. Aici poți vedea cei mai buni mecanici la muncă: se schimbă planetare, cutii de viteză, anvelope, toate într-un timp record.
Pentru corectitudinea competiției, concurenții sunt împărțiți în clase, în funcție de specificațiile mașinilor de curse. Mai există și clasamente separate de juniori (până în 25 de ani), debutanți, echipe sau competiții monomarcă (în România, Cupa Suzuki și Cupa DACIA). În final, trebuie să ai cel mai mic timp pe probele speciale, dar și să reușești să ajungi cu bine în parcul închis – locul în care se adună laolaltă toate mașinile participante, la finalul raliului.
Dar… asta nu e tot.
Mai este o chichiță numită „control orar”. Aici vei înțelege de ce cuvântul copilot este, cu mici excepții, sinonim cu „foarte bine organizat”. De-a lungul raliului, concurenții trebuie să fie extrem de punctuali – mai exact la ora și minutul care le este desemnat. Copiloții au un carnet de control în care sunt notate toate aceste informații, iar ei trebuie să fie tot timpul cu ochii pe ceas.
Verificările dinaintea raliului se fac la timpul alocat, la fel și startul. De la o probă la alta trebuie să parcurgi un timp maxim – dacă ajungi mai devreme nu-i nimic, aștepți, apoi intri în zona controlului orar și copilotul „pontează” la minutul său. Știu, pare complicat. Este un sport care necesită foarte multă concentrare și disciplină, multă pasiune și dedicare și destul de mult timp. Iar satisfacțiile sunt pe măsură.
Cam asta pentru lecția de azi. Vă las să vă amuzați descoperind clipurile celor de la Volkswagen RallyTheWorld.
https://www.youtube.com/user/VWRallyTheWorld