Primul consult pentru confirmarea unei sarcini are loc la 5-6 săptămâni de la data primei zi a ultimei menstruații. La consultație, din punctul meu de vedere, ca medic, ar trebui să vă pregatiți cum vă propun în ceea ce urmează:
Cum să beneficiezi din plin de vizita la doctor? Trebuie sa fii un membru activ al echipei tale medicale. O modalitate de a te implica este pregătirea și apoi participarea activă la vizitele tale medicale.
Cum să îți faci programarea? Cand te programezi, explică de ce dorești această vizită la medicul tău: Ai nevoie de un control anual? Vizita este cauzată de o problemă nou apărută? Este problema ta urgentă? Ai nevoie să te vadă medicul imediat?
Înainte de vizita la medic: Este o idee bună să fii pregătită pentru programare. Pentru a fi sigură că profiți din plin de vizită este indicat să faci urmatoarele lucruri:
O listă de intrebari – fă o listă cu întrebarile sau problemele pentru care ai venit. Identifică problema principală, scopul principal al vizitei. Apoi pune pe listă alte probleme sau discomforturi.
Fă o listă cu semnele și simptomele pe care le ai: Gândește-te la simptome, fă-le o descriere: când au început? Cum arată? Ce le atenuează? Aceste informații ajută medicul în a descoperi ce îți provoacă aceste simptome. Semnele sunt ce poți să arăți medicului: edem, roșeață, iritații etc. Simptomele sunt ceea ce simți: durere, amețeală, greață, mâncărimi etc.
Fă o listă cu medicația ta Ține o listă cu medicamentele pe care le iei. Include medicamente date cu rețetă, medicamente fără rețetă (cum sunt cele pentru durere, vitamine, suplimente alimentare, medicamente homeopate etc.). Explică de ce iei aceste medicamente, ce doză și cât de des iei acest medicament.
O istorie medicala completa: O să fii întrebată despre trecutul tău medical. Medicul îți poate da să completezi o fișă în acest scop. Dacă nu înțelegi întrebările, te rugăm să întrebi. Dacă vrei poți să faci o lista de acasă. Aceasta trebuie să conțină: boli sau răni; spitalizări; proceduri chirurgicale; medicamente (pe care le iei acum sau pe care le-ai luat în trecut); alergii (inclusiv reacțiile adverse suferite la diverse medicamente sau mâncăruri)
Informatii personale:
Exerciții fizice și dietă (inclusiv consumul de alcool); factori care pot avea impact mare asupra vieții tale: stres la muncă, faptul că te căsătorești sau te muți, etc…; fumat sau consum de droguri; vaccinări efectuate. Boli în familie (include în listă mătuși, unchi, verișori, bunici precum și părinții, frați și copii). Să ai la tine și dosarul tău medical. Dacă faci pentru prima oară o programare într-o clinică/spital să ai și fișa medicală de la intervențiile din trecut: radiografii sau rezultate ale analizelor pe care le-ai făcut. Sunt de folos și numele și numărul de telefon al medicilor care te-au tratat sau numele și adresa spitalului/clinicii în care te-ai tratat. Gândește-te dacă vrei să aduci cu tine un prieten sau un membru al familiei. Această persoană poate acționa ca un susținător al tău, cineva care te cunoaște și are cele mai bune intenții. Această persoană te poate ajuta să îți aduci aminte anumite lucruri, în timpul sau după vizita la medic. Trebuie să te simți confortabil în a spune anumite informații de față cu această persoană. Dacă trebuie să aduci copii mici cu tine, fii sigură că vii cu cineva care să-i supravegheze în timpul vizitei tale la medic.Dacă româna nu este limba ta nativă sau dacă ai probleme cu auzul, este posibil să ai nevoie de un traducator. Întreabă recepția dacă îți poate găsi un interpret specializat în termeni medicali și fii sigură că ai anunțat din timp. Prietenii și rudele nu sunt întotdeauna cei mai buni traducători deoarece este posibil să nu înțeleagă anumiți termeni medicali. De asemenea este posibil să discuți cu medicul tău anumite probleme intime, care dorești să rămână private. Fii sigură că te simți comfortabil în a discuta aceste probleme de față cu traducatorul pe care l-ai ales.
Data viitoare am să vă spun, pas cu pas, ce se întâmplă în timpul vizitei la medic. Pe curând!